Juletræets historie

Hvordan startede juletræet?

Juletræet kom til Danmark fra Tyskland i starten af 1800-tallet. I første del af det 19. århundrede var træet forbeholdt adelen og det bedre borgerskab. Dog var skikken omkring brug af planter og træer til fejring af højtider dog ikke helt ny. Længe før kristendommens indførelse havde planter og træer, der var grønne hele året rundt nemlig en særlig betydning for folk om vinteren. Ligesom folk i dag pynter deres hjem i juletiden med fyrretræer, graner og grantræer, var det før i tiden normal praksis at hænge stedsegrønne grene over deres døre og vinduer. I mange lande troede man nemlig, at stedsegrønne træer kunne holde hekse, spøgelser, onde ånder og sygdomme væk.

På den nordlige halvkugle falder årets korteste dag og længste nat den 21. eller 22. december, hvilket kaldes vintersolhverv. I oldtiden så de fleste mennesker solen som gud, og vinterens komme skete, fordi solguden var blevet syg og svag. Man fejrede solhverv, fordi det var et varsel for, at solguden endelig ville blive rask  og stærk igen. De grønne grene var et symbol på alle de grønne planter, der igen kunne vokse når sommeren igen vendte tilbage.

Solguden RADe gamle egyptere tilbad guden Ra, som var udformet med et høgehoved og med solen placeret som en flammende skive i sin krone. Når Ra genvandt sin styrke ved solhverv, fyldte egypterne deres hjem med grønne palmeblade, som symbol på livets sejr over døden.

De tidlige romere markerede solhverv med en fest kaldet Saturnalia til ære for Saturn, landbrugets gud. Romerne vidste, at solhverv betød, at markerne og frugtplantagerne snart ville være grønne og frugtbare igen. For at markere lejligheden dekorerede de deres hjem og templer med grønne grene.

I Nordeuropa udsmykkede de mystiske druider – de gamle kelternes præster også deres templer med stedsegrønne grene som et symbol på evigt liv. Også de vilde vikinger i her i Skandinavien var overbevist om, at stedsegrønne træer var solguden Balders særlige plante og havde derfor en særlig betydning.

Juletræets historie i Danmark

Det er ikke helt klart, hvilket år juletræet først kom til Danmark. De første skriftlige kilder, der omtaler juletræet i Danmark, stammer fra 1605. Her beskrives det, hvordan borgerskabet i København pynter deres huse med juletræer.

Der sker noget i epokegørende i København den 24. december 1811, hvor københavns første juletræ tændes hos Martin Lehmann. Lehman var præstesøn fra Holsten, så han pyntede sig selvfølgelig sit træ med de holstenske farver hvid, rød og blå. I Tyskland har varianter af et pyntetræ eller tårn til ære for Jesu fødsel været kendt siden 1500-tallet. Men først i midten af 1800-tallet slog traditionen for alvor igen blandt det bedre borgerskab i Danmark. 

Historisk fotografi af familie rundt om juletræ i 1880erne

Og hvordan så sådan et træ så egentlig ud i 1848? Noget af det første der er værd at bemærke er, at juletræet var dekoreret i de nationale farver, rød og hvid. Noget der uden tvivl var affødt af datidens nationalkonservatisme.  Denne næste skal man lægge mærke til, at en del af pynten faktisk var spiselig – først skal træet vise, og siden skal det spises. Gaverne hænger på eller ligger under træet uindpakket og når man går rundt omkring træet, kan man jo spekulere på, hvem der får trommen, fanen  eller sablen, der hænger der. Julen er en kristen højtid og derfor har man Betlehemsstjernen i toppen af træet, men det var også normalt med en lang stige – en såkaldt jakobsstige, der forbinder jorden med himmelen – og på den måde kunne man føle sig tættere på Gud.

Juletræer fra Tyskland

Tyskland er kendt for at have startet juletræstraditionen, som vi kender den i dag, i det 16. århundrede, da kristne bragte dekorerede træer med ind i deres hjem. Nogle byggede julepyramider af træ og pyntede dem med vintergrønt træ og stearinlys. Det er en udbredt opfattelse, at den protestantiske reformator fra det 16. århundrede, Martin Luther, var den første til at sætte lys på træet. En vinteraften, da han gik mod sit hjem og skrev en prædiken, blev han imponeret over stjernernes glans, der funklede mellem de grønne planter. For at genopleve denne scene for sin familie rejste han et træ i hovedrummet og satte lys på grenene og derved var en tradition skabt.

Dronning Victorias juletræ

Dronning Victoria JuletræI 1846 blev den populære kongelige familie, dronning Victoria og hendes tyske prins Albert, portrætteret i Illustrated London News, hvor de stod med deres børn omkring et juletræ. I modsætning til den tidligere kongefamilie var Victoria meget populær blandt sit folk, og det, der foregik på hoffet, blev straks moderne – ikke kun i Storbritannien, men også i det oplyste og modebevidste amerikanske samfund på Østkysten. Juletræet var ankommet.

I 1890’erne ankom julepynt fra Tyskland, og juletræernes popularitet var stigende rundt om i USA. Det blev bemærket, at europæerne brugte små træer på omkring 1,5 meter i højden, mens amerikanerne gerne ville have deres juletræer til at nå fra gulv til loft.

I begyndelsen af det 20. århundrede pyntede amerikanerne deres træer hovedsageligt med hjemmelavede ornamenter, mens den tysk-amerikanske sekt fortsat brugte æbler, nødder og marcipankager. Popcorn kom til efter at være blevet farvet i lyse farver og flettet med bær og nødder. Elektricitet skabte julelys, som gjorde det muligt for juletræer at lyse i dagevis. Dermed begyndte juletræer at dukke op på bypladser over hele landet, og det blev en amerikansk tradition at have et juletræ i hjemmet.

Juletræet i Rockefeller Center

Rockefeller JuletræRockefeller Center-træet står i Rockefeller Center, vest for Fifth Avenue fra 47th til 51st Street i New York City.

Rockefeller Center-juletræet stammer tilbage fra depressionstiden. Det højeste træ, der blev udstillet i Rockefeller Center, kom i 1948. Det var en rødgran, der var 30 meter høj og stammede fra Killingworth i staten Connecticut.

Det første træ på Rockefeller Center blev opsat i 1931. Det var et lille træ uden pynt, som blev placeret af bygningsarbejdere i midten af byggepladsen. To år senere blev endnu et træ placeret der, denne gang med lys. I dag er det gigantiske Rockefeller Center-træ fyldt med over 25.000 julelys.

Juletræer rundt om i verden

Juletræer i Canada

Tyske bosættere indvandrede til Canada fra USA i 1700-tallet. De bragte mange af de ting med sig, der er forbundet med julen, som vi værdsætter i dag – adventskalendere, peberkagehuse, småkager – og juletræer. Da dronning Victorias tyske mand, prins Albert, opstillede et juletræ på Windsor Castle i 1848, blev juletræet en tradition i hele England, USA og Canada.

Juletræer i Mexico

I de fleste mexicanske hjem er den vigtigste julepynt el Nacimiento (julekrybben). Et dekoreret juletræ kan dog også indgå i Nacimiento eller opstilles et andet sted i hjemmet. Da det for de fleste mexicanske familier er en luksusvare at købe et naturligt fyrretræ, er det typiske arbolito (lille træ) ofte et kunstigt træ, en bar gren skåret af et kopaltræ (Bursera microphylla) eller en anden form for busk, der er indsamlet på landet.

Juletræer i Storbritannien

Den norske gran er den traditionelle træart, der bruges til at dekorere hjemmene i Storbritannien. Granen var en oprindelig art på de britiske øer før den sidste istid og blev genindført her før 1500-tallet.

Juletræer i Grønland

Juletræer importeres, da der ikke findes træer så langt mod nord. De er pyntet med stearinlys og lysende pynt.

Juletræer i Guatemala

Juletræet har sluttet sig til “Nacimiento” (julekrybben) som en populær pynt på grund af den store tyske befolkning i Guatemala. Der lægges gaver under træet julemorgen til børnene. Forældre og voksne udveksler ikke gaver før nytårsdag.

Juletræer i Brasilien

Selv om julen falder om sommeren i Brasilien, bliver grantræer nogle gange pyntet med små stykker bomuld, der forestiller faldende sne.

Juletræer i Irland

Juletræer købes når som helst i december og pyntes med farvede lys, lametta og kugler. Nogle mennesker foretrækker englen på toppen af træet, andre foretrækker stjernen. Huset er dekoreret med guirlander, stearinlys, hyld og vedbend. Der hænges kranse og mistelten på døren.

Juletræer i Sverige

De fleste mennesker køber juletræer i god tid før juleaften, men det er ikke almindeligt at tage træet indenfor og pynte det før få dage før. Stedsegrønne træer pyntes med stjerner, solstråler og snefnug lavet af halm.

Juletræer i Norge

I dag tager nordmændene ofte en tur i skoven for at vælge et juletræ, en tur, som deres bedstefædre sandsynligvis ikke tog. Juletræet blev først indført i Norge fra Tyskland i sidste halvdel af det 19. århundrede; til landsdelene kom det endnu senere. Når juleaften kommer, pynter man træet, hvilket forældrene som regel gør bag de lukkede døre i stuen, mens børnene venter spændt udenfor. Derefter følger et norsk ritual, der kaldes “at cirkle rundt om juletræet”, hvor alle går sammen i hånden og danner en ring omkring træet og derefter går rundt om det og synger julesange. Bagefter uddeles gaverne.

Juletræer i Ukraine

Julen fejres den 25. december af katolikker og den 7. januar af ortodokse kristne og er den mest populære højtid i Ukraine. I løbet af julen, som også omfatter nytårsdag, pynter folk grantræer og holder fester.

Juletræer i Spanien

En populær juletradition i Catalonien er et lykkekastespil. En træstamme er fyldt med lækkerier, og børn slår på stammen i forsøget på at slå hasselnødder, mandler, karameller og andre godbidder ud af stammen.

Juletræer i Italien

I Italien forestiller krybben (presepio) i miniature den hellige familie i stalden og er det centrale punkt i julens begivenheder for familierne. Gæsterne knæler foran den, og musikerne synger en sang foran den. Presepio-figurerne er som regel håndskårne og meget detaljerede med hensyn til træk og påklædning. Scenen er ofte opstillet i form af en trekant. Den danner grundlaget for en pyramideagtig struktur, der kaldes ceppo. Det er en træramme, der er arrangeret til en pyramide, som er flere meter høj. Flere lag af tynde hylder støttes af denne ramme. Den er helt dekoreret med farvet papir, forgyldte fyrrekogler og miniaturefarvede vimpler. Små stearinlys er fastgjort på de spidse sider. En stjerne eller en lille dukke er hængt op på toppen af de trekantede sider. På hylderne over krybben er der små gaver i form af frugt, slik og gaver. Ceppo er i den gamle tradition med lysets træ, som blev juletræet i andre lande. Nogle huse har endda en ceppo til hvert barn i familien.

Juletræer i Tyskland

Mange juletraditioner, der praktiseres rundt om i verden i dag, startede i Tyskland.

Man har længe ment, at Martin Luther startede traditionen med at bringe et grantræ ind i hjemmet. Ifølge en legende gik Martin Luther en sen aften hjem gennem skoven og bemærkede, hvor smukt stjernerne lyste gennem træerne. Han ville gerne dele denne skønhed med sin kone, så han fældede et grantræ og tog det med hjem. Da han kom indenfor, satte han små tændte lys på grenene og sagde, at det skulle være et symbol på den smukke julehimmel.

En anden legende fortæller, at folk i Tyskland i begyndelsen af det 16. århundrede kombinerede to skikke, der var blevet praktiseret rundt om på kloden. Paradistræet (et grantræ dekoreret med æbler) repræsenterede kundskabens træ i Edens have. Julelyset, en lille pyramideformet ramme, som normalt er dekoreret med glaskugler, lametta og et lys på toppen, var et symbol på Kristi fødsel som verdens lys. Ved at ændre træets æbler til lamettakugler og småkager og kombinere dette nye træ med det lys, der var placeret på toppen, skabte tyskerne det træ, som mange af os kender i dag.

Juletræer i Sydafrika

Julen er en sommerferie i Sydafrika. Selv om juletræer ikke er almindelige, er vinduerne ofte draperet med funklende vat og lametta.

Juletræer i Filippinerne

Friske fyrretræer er for dyre for mange filippinere, så der bruges ofte håndlavede træer i forskellige farver og størrelser. Stjernelanterner, eller parol, dukker op overalt i december. De er lavet af bambuspinde, dækket af farvestrålende rispapir eller cellofan og har som regel en kvast på hver spids. Der er normalt en i hvert vindue, som hver repræsenterer Bethlehemsstjernen.

Juletræer i Kina

Af den lille procentdel af kineserne, der fejrer jul, rejser de fleste kunstige træer, der er dekoreret med spangles og papirkæder, blomster og lanterner. Juletræer kaldes “træer af lys”.

Juletræer i Japan

For de fleste japanere, der fejrer jul, er det en rent verdslig højtid, der er viet til kærligheden til deres børn. Juletræer er dekoreret med små legetøj, dukker, papirpynt, guldpapirfans og lanterner samt vindspil. Der sættes også miniaturelys mellem træets grene. En af de mest populære dekorationer er origami-svanen. Japanske børn har udvekslet tusindvis af foldede “fredsfugle” af papir med unge mennesker over hele verden som et løfte om, at krig ikke må ske igen.

Aldrig har det været lettere at bestille juletræ

Friske danske nordmann juletræer leveret til din dør
DANSKE TRÆER

Friske juletræer fældet i Danmark

Vi fælder dit juletræ lige før levering. Det sikrer et træ med klare farver og lang holdbarhed

Tilfredshedsgaranti

Vi gør os umage, når vi udvælger dit træ. Fuld tilfredshed eller også leverer vi et nyt træ til din bopæl

Vi giver prisgaranti på juletræer

Prisgaranti

Vi giver prisgaranti og sikrer dig det billigste træ - uden at gå på kompromis med kvaliteten

Vi leverer til døren

Vi leverer dit nyfældede juletræ til døren og bærer op med et smil, hvis du har brug for det